Verhalen

Match met De Witte

Samen met ons eigen doorstroomconsulente, Sarah, gaan we op bezoek bij De Witte. David De Smaele werd opgeleid bij Pro Natura en is nu 1 jaar aan het werk bij zijn nieuwe werkgever.

David : 2002 - 2017 bij Pro Natura in dienst

Werkt sinds mei 2017 bij De Witte

Dominique : Werfleider van de groenafdeling & rechterhand bij De Witte

Dominique, wat voor werken doet de groenafdeling van De Witte?

Dominique: “Wij doen in principe alles in het groen: van vellingswerken, aanplantingen tot onderhoud en alles wat daar tussen zit. In de winter doen we technischer werk zoals klinkers leggen. We zijn bovendien ook de klusjesdienst van ons eigen bedrijf. Altijd gemakkelijker zelf gefikst hé!”

David, je hebt een jaar geleden de overstap gemaakt van Pro Natura naar De Witte: hoe is dit juist verlopen?

David: “Ik had een krantenartikel gezien dat De Witte mensen zocht en heb meteen een mailtje gestuurd. Dezelfde week kreeg ik een mailtje terug en mocht ik vrij snel op een eerste gesprek. Een paar dagen later werd ik opnieuw uitgenodigd en was Dominique erbij. En zo ben ik heel vlot aangeworven.”

Dominique: “Op dat vlak zijn wij heel consequent: het is ja of nee. Je moet wel durven de knoop doorhakken en zeggen die willen of niet. We gaan die nemen met zijn positieve en negatieve kanten. En dan moet je investeren in die persoon!”

Was dat je eerste sollicitatie?

David: “Nee, ik had al op verschillende plekken gesolliciteerd maar kreeg weinig reacties. Maar zodra ik bij de Witte werkte, kreeg ik verschillende telefoontjes met jobaanbiedingen. Ik moest continu zeggen dat ik al werk had! J”

Wat doe je hier juist en wat is je functie?

David: “Ik ben groenarbeider en ga elke dag met een ploeg op de baan. We werken ook in het groen maar het zijn grotere werken, we werken bijvoorbeeld meer op de expresweg. De ploegen variëren , dat vind ik net goed! Zo leer ik andere collega’s ook kennen en kan ik met iedereen eens een babbeltje slaan.”

Welke eigenschappen vindt De Witte belangrijk bij personeel, Dominique?

Dominique: “Gasten die hun verantwoordelijkheid opnemen! En dan ook nog iets willen bijleren. Ik heb zelf ook geen hoge studies gedaan (Mechanica). Groenwerk was iets nieuws voor mij. Ik ben ook als arbeider begonnen maar intern doorgegroeid naar werfleider en rechterhand binnen het bedrijf. Als je je wilt opwerken dan is er hier ruimte genoeg.”

Zijn jullie nog op zoek naar personeel?

Dominique: “Ja, we zijn hard op zoek. Ik zoek momenteel vooral nog groenarbeiders die een CE rijbewijs hebben. BE kan ook, maar voor sommige werken volstaat dat niet.”

Wil je in de toekomst meer samenwerken met Pro Natura voor het vinden van personeel?

Dominique: “We werken al op verschillende manieren samen met Pro Natura en andere bedrijven in de sociale economie. Zo komt er bijvoorbeeld regelmatig via onderaanneming een ploeg uit de sociale economie bij ons werken, maar dan wel in combinatie met begeleiders van ons. En dat werkt goed, ook omdat wij sturing geven. Coachen is ‘tout court’ altijd nodig, dat geldt niet enkel in de sociale economie.”

“Ik maak er gewoon geen onderscheid in. David is hier gekomen vanuit Pro Natura en werkt nu ook binnen ons bedrijf. David is zelfs al beter dan verschillende arbeiders binnen ons bedrijf. Hij neemt zijn verantwoordelijkheid op en je kunt er op rekenen dat hij de opdracht goed uitgevoerd!”

David, wat is voor jou het verschil tussen Pro Natura en de Witte?

David: “De wisselende ploegen waardoor ik beter met iedereen overeenkom. Maar over het algemeen is het eigenlijk redelijk gelijkaardig, het werktempo verschilt niet veel vind ik.”

Dominique: “We verwachten wel wat meer flexibiliteit van onze medewerkers. Als een opdracht echt af moet, dan verwachten we wel dat onze arbeiders overuren werken.”

Sarah: “David maakte van doorstroom een succesverhaal! Vanuit Pro Natura proberen wij onze medewerkers zoveel mogelijk groeikansen aan te bieden. Enerzijds, binnen de organisatie: aan de hand van opleidingen en werkervaring. Anderzijds, buiten de organisatie: bij het helpen zoeken naar een job op maat. Zie het als een interne loopbaanbegeleider!”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief