Nieuws

Win-win: opleidings- en werktraject voor asielzoekers

Opleiding en werk voor asielzoekers

Lokale diensteneconomie, maatwerk en… een speciaal opleidings- en werktraject voor bewoners van asielcentra. Over dat laatste tewerkstellingstraject willen we het hebben. Dit goedgekeurd project van de provincie Vlaams-Brabant kent namelijk een dubbele doelstelling: enerzijds biedt Pro Natura een opleiding groenarbeider aan, anderzijds wordt dit gecombineerd met Nederlandse les en dus aandacht voor het inburgeringstraject.

In België mogen asielzoekers vanaf vier maanden na hun asielaanvraag werken en een arbeidskaart verkrijgen. Helaas is de toegang tot de arbeidsmarkt voor deze groep niet altijd vanzelfsprekend. Pro Natura maakte daarom een vernieuwde onthaalbrochure, specifiek gericht op deze doelgroep, met extra informatie over VDAB, mutualiteiten, Nederlandse les en de arbeidskaart. Met deze brochure gaan we naar asielcentra om onze organisatie voor te stellen.

Toekomstkansen creëren

“Ondertussen liepen er al zo’n 60 opleiding- en werktrajecten bij Pro Natura. Tien stroomden intern door, een extern.”

Stel: ze hebben de weg naar Pro Natura gevonden, hoe gaat het dan precies in zijn werk? Wel, asielzoekers volgen een stage bij ons, waarna we ze altijd een tijdelijk contract geven, want juiste verloning vinden we minstens zo belangrijk. Zo wordt het traject verlengd, zodat ze een volwaardige opleiding als groenarbeider kunnen volgen. Ondertussen ondersteunt Pro Natura bij het inschrijven voor Nederlandse les, en bieden we die ook aan op de werkvloer.

Daarna ondersteunen we hen richting doorstroom. Soms is er in die fase nog steeds een afstand tot de reguliere arbeidsmarkt. In dat geval verwijzen we ze door naar de VDAB of screenen we voor LDE of maatwerk.

Win-win

“Wij vinden het belangrijk dat deze doelgroep die toch een aantal jaren in procedure zit, ook al kan participeren aan de maatschappij. Dat geeft hen heel veel voldoening.” Zeker wanneer ze een tijdelijk arbeidscontract aangeboden krijgen, dat creëert meer en betere toekomstkansen. “Tegelijkertijd is het voor ons een sterk gemotiveerde groep die echt wil bijleren. Als zij erkend worden, staan zij zoveel verder in het integratieproces en vinden zij sneller toegang tot de reguliere arbeidsmarkt.”

Ook Lieve Middeleer, taalcoach bij Vokans, bevestigt de win-situatie langs de andere kant: “Je merkt dat die mensen vooruit willen. Dat ze zich 100, 150 procent willen inzetten om het hier in België te kunnen maken. Een zeer dankbaar publiek om les aan te geven.”

“De taal kennen opent veel deuren voor je. Je kan makkelijk communiceren met de mensen, en het is ook beter om te integreren in de maatschappij.”

Geïnspireerd?

Graag willen we vandaag en nu partners, klanten en andere organisaties inspireren. Zo creëren we samen aan toekomstkansen voor mensen die er een grote nood aan hebben. Wil je meer informatie over dit project? Contacteer in- en doorstroomverantwoordelijke Sarah De Beule, [email protected].

Bedankt Herw!n

Dit prachtige filmpje hadden we niet kunnen verwezenlijken zonder de hulp van Jasper De Ryck, communicatiemedewerker bij Herw!n. We willen hem dan ook oprecht bedanken voor het filmen en monteren van deze prachtige samenvatting. Ook een grote dank u wel aan de Provincie Vlaams-Brabant voor hun steun.

Logo vlaams brabant

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief