Nieuws

Voor de bij: tips en tricks van onze ecologen

Regionaal Landschap Brabantse Kouters, de gemeente Wemmel en tal van partners organiseerden afgelopen weekend 'Feest in het landschap', een feest voor fauna en flora, groot en klein. En daar was Pro Natura niet weg te denken: plannings- en projectverantwoordelijke Karen en Jasper hielden samen een stand open die draaide rond biodiversiteit, meer specifiek de bijtjes.

Iedere bezoeker kreeg bij Pro Natura de kans om een eigen bijenhotel in elkaar te flansen, en dat het een succes was. Op het einde van de dag waren we helemaal uitverkocht. Er werden tientallen hotels gebouwd door kinderen, mama en papa, koppels, oma en opa... En dat is maar goed ook, want de solitaire bij heeft het moeilijk vandaag de dag.

Kon je er niet bij zijn, maar wil je wel een 'bijvriendelijke' tuin creëren? Dan geeft onze ecoloog Simon graag nog wat tips mee. Ook een handleiding om zelf een bijenhotel in elkaar te knutselen krijg je er gratis bij!

Tips van onze ecologen

Wil je bijen een handje helpen in je eigen groen? Zorg voor deze elementaire zaken:

1. Beste pesticidegebruiker, stop ermee. Bijen zijn zeer gevoelig voor sproeistoffen. Het gebruik van één enkel gif kan al nefast zijn voor heel wat insectensoorten.

2. Zorg het hele jaar rond voor een gedekte eettafel van nectar en stuifmeel. Die vinden ze terug in bloemen in het park, het pleintje om de hoek maar ook in jouw tuin of terras, of zelfs op je vensterbank.

Komen die bloemen er maar niet door in je gazon? Maai minder en steeds in stukken, waarbij er altijd een deel bloemen de kans krijgt om te bloeien. Zelfs eenvoudige soorten zoals klaver en paardenbloem trekken al heel wat soorten aan. Wil je echt het verschil maken? Laat de 'perfectegazonobsessie' los en maai enkel paden in je tuin, laat de rest groeien en bloeien à volonté. Verleng het bloeiseizoen door ook bloembollen en vroegbloeiende struiken te planten zoals sleedoorn en hazelaar. Bloemenborders maken het plaatje helemaal af. Opgelet! Kies steeds voor inheemse planten en het liefst van biologische teelt.

3. Schuilplaatsen gezocht! Bijenhotels zijn top, maar wist je dat het merendeel van de bijen en hommels niet echt die luxe nodig hebben? Ze nestelen zich ook in de grond, houtstapels of tussen het hoge gras. Ruige, rommelige hoekjes als ook warme zonnige zandhopen zullen al gauw heel wat soorten herbergen.

4. En bovendien is de bij ieders vriend! Ook andere soorten zullen jou - ja, jij daar - erg dankbaar zijn. De bijen delen namelijk heel wat van hun behoeftes met andere zweefvrienden zoals hommels, wespen, zweefvliegen en vlinders.

Hoe maak je een bijenhotel?

Voor de samenstelling van een bijenhotel zijn er veel mogelijkheden. Maar we zochten voor jullie de meest evidente manier op bij Greenpeace, die een doe-het-zelf in elkaar knutselde. Op Greenpeaces wijze heb je enkel en alleen het volgende nodig:

  • Een boomstam van ongeveer 20 cm diameter
  • Enkele holle stengels : riet en bamboe zijn ideaal
  • Twee kleine plankjes die zullen dienen als dak van het hotel
  • Wat schroeven en een boormachine

Stap 1

Neem je boomstam (berk, eik of beuk zijn ideale houtsoorten) en boor er gaten in van minstens 10 centimeter diep, met een diameter die varieert van 5 tot 10 millimeter. Voorzie ongeveer 2 cm ruimte tussen de gaten. Vermijd dat je de boomstam doorboort.

Stap 2

Probeer ervoor te zorgen dat de wanden van de gaten zo glad mogelijk zijn om verwondingen aan de bijen te voorkomen.

Stap 3

Bedek de boomstam met de twee kleine houten plankjes (in de vorm van een schuin dak). Deze plankjes zullen de bijen voldoende beschermen bij regenweer.

Stap 4

Plaats in de lege ruimte tussen boomstam en dak enkele holle stengels. Gebruik hiervoor bamboe of riet. De bijen hebben dit graag.

Stap 5

Plaats tot slot je hotel op ongeveer 50 cm hoogte op een zonnige locatie die naar het zuiden is gericht, met in de buurt voldoende bloemen met stuifmeel.

Goed gedaan, en bedankt om samen met Pro Natura de bij een handje toe te steken.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief