Nieuws

Voor biodiversiteit: samen en nu!

Een maand voor de Internationale Dag van de Biodiversiteit vragen wij van Pro Natura jullie aandacht: naast meer dan 100 fiere partners van de Belgische beweging #samenvoorbiodiversiteit engageren we ons samen met jullie voor meer biodiversiteit. En weet dit: kleinschalige acties in de eigen omgeving hebben een grote impact, want “elke m² telt!” Zo bouwen we samen aan een biodiverse en gezonde planeet, waar het prachtig wonen en leven is.

De oplossing voor het extreme

De alarmbellen luiden al langer dan vandaag. Je leest het niet meer enkel maar ondervindt het ook: door extreme weersomstandigheden krijgen dieren te kampen met uitdroging, in de oceanen worden vissen vervangen door microplastics die in ons lichaam terechtkomen en ook ontbossing bedreigt de wereldwijde biodiversiteit.

Om dit tegen te houden, is meer zorg voor de biodiversiteit rondom ons en verder weg dé remedie. Een hoge biodiversiteit creëert een buffer tegen een verdere opwarming, geeft oceanen en bodems ademruimte om te herstellen en is het beste geneesmiddel tegen opduikende ziektes. Biodiversiteit zorgt voor ons!

Telt echt elke m²?

Vandaag de dag weten we dat ook kleinschalige, nabijgelegen natuurelementen een belangrijke bijdrage leveren aan de biodiversiteit. Onze eigen huizen en tuinen, scholen en bedrijven en hun terreinen nemen een groot deel van onze oppervlakte in beslag. Door deze natuurlijk in te richten en uit te breiden voorzien we extra habitat voor fauna en flora, dragen we bij aan de bestuiving, zorgen we voor verkoeling en maken we infiltratie van water mogelijk.

#samenvoorbiodiversiteit, #jijook?

Pro Natura zet elke dag opnieuw maximaal in op biodiversiteit en steunt de boodschap #samenvoorbiodiversiteit om op elke m² in te zetten! En dat hoeft helemaal niet moeilijk te zijn. Voor sommige acties moet je amper iets doen: laat een stukje gras verwilderen (minder grasmaaien, leuk toch?), vervang tegels door groen en plant een struik of boom. Tips of wat meer info nodig? Die vind je via www.samenvoorbiodiversiteit.be. Daar kan je jouw inspanning(en) registreren. Dat is belangrijk om te meten hoeveel biodiversiteit erbij komt. En zo maak je nog eens kans op leuke prijzen ook: inkomtickets, t-shirts, verrassingspakketten, bloemenzaadjes... Noem maar op!

Doe je mee?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief