Nieuws

Speelplein Ten Broek wordt aantrekkingspool voor alle buurtbewoners

Vanaf 24 november wordt het Speelplein Ten Broek, op de hoek Kerkeveldweg- Smaragdlaan, heraangelegd. Met deze make-over wil de gemeente Sint-Genius-Rode een plek creëren waar alle buurtbewoners zich thuis voelen:

  1. De kinderen krijgen door avontuurlijke speelelementen een natuurlijke en groene speelplek waar ze volop kunnen ravotten.
  2. Tuiniers kunnen inspiratie opdoen in de demonstratieruimte van kringlooptuinieren en afvalarmer tuinieren.
  3. De bewoners van het nabijgelegen dagopvangcentrum De Poel kunnen de kruiden uit de nieuw aangelegde kruidenhoek plukken, het fruit van de boomgaard oogsten en verwerken in hun keuken. De kruidenhoek en de fruitgaard worden zo aangeplant dat deze vlot toegankelijk zijn voor personen met een beperking.
  4. De grote picknickbank laat jong en oud genieten van een zomerse picknick onder de appelbomen.
  5. En tenslotte mogen we de unieke en zeldzame buurtbewoner en koesterbuur “het vliegend hert” niet vergeten. Door een extra broedhoop in de vorm van een stammentheater aan te leggen verhogen we de overlevingskansen van deze unieke kever. Daarnaast zorgen het insectenhotel, bloemenweide en takkenril voor heel wat klein leven in de brouwerij en dat komt de biodiversiteit in dit gebied ten goede.

De gemeente Sint-Genesius-Rode werkt via talrijke projecten samen met Pro Natura om de natuurwaarde in de gemeente te verhogen. Deze INL-werking (Intergemeentelijke Natuur-en Landschapsploegen) is een samenwerkingsverband tussen de gemeente en Pro Natura en geniet subsidies van de Provincie Vlaams-Brabant. De heraanleg van het speelplein Ten Broek is één van de prioritaire natuuracties uit het INL-jaaractieplan.

Op het persmoment hielpen de leerlingen van de school Wauterbos ijverig mee met de heraanleg van het speelplein. Pro Natura bood 3 workshops aan:
• maken van takkenrill
• aanplanten bosplantsoen (hagen en houtkanten)
• maken wintervoeding: pindaslinger

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief