Nieuws

Schapen houden gras van Broekpark Denderleeuw kort

Vanaf woensdag 10 tot en met 28 september zal in het Broekpark in Welle een kudde schapen grazen op het hooiland. Dit sluit perfect aan bij de transformatie van het Broekpark naar een landschaps- en natuurpark dat sinds begin dit jaar werd ingezet.

“In plaats van het park te maaien met een tractor, kiezen we dit najaar bewust voor een alternatieve manier van natuurbeheer in het Broekpark: we laten een herder met herdershond een kudde van zo’n 75 schapen (Vlaams Schaap, Mergellander, Drents heideschaap, …) ronddrijven. ’s Avonds nemen ze in de wachtweide rustig de tijd om te herkauwen en te bekomen van hun werkdag”, legt burgemeester Jan De Dier uit, bevoegd voor groenonderhoud.
Door de aanwezigheid van de herder dient het Broekpark niet te worden afgesloten.
Iedereen is welkom voor een wandeling of looptraining in combinatie met een bezoek aan de schapen. Let wel: het is uiteraard niet de bedoeling om de dieren extra te voederen!

Landschaps- en natuurpark

“Dit project sluit perfect aan bij de transformatie van het Broekpark naar een landschaps- en natuurpark”, vervolgt Sofie Renders, schepen voor Milieu en Duurzaamheid. “Begrazen is immers duurzaam en goed voor het milieu. Zo hebben schapen enkel gras en water nodig als ‘brandstof’. Begrazing is dus milieuvriendelijker én goedkoper dan machinaal maaien. En er zijn nog heel wat voordelen. Via de mest en wollige vacht zorgen de schapen voor de verspreiding van plantenzaden. Schapen grazen onregelmatig: hier wat korter, daar wat langer. Zo geven ze de vegetatie structuur en ontstaan er open plekjes waar nieuwe plantjes kunnen groeien. Op termijn creëren we met deze aanpak dus een grotere biodiversiteit en een bloemrijker park.”

Herder voor 1 dag

Ook hebben schapen een hoge aaibaarheidsfactor. Ideaal dus om kinderen te informeren over de meerwaarde. Want het project heeft ook een educatieve kant. Zo kunnen de Denderleeuwse scholen als ‘Herder voor 1 dag’ een bezoek brengen aan de schapen. Leerlingen komen zo bijvoorbeeld te weten welke planten er groeien, waarom we kiezen voor begrazing en wat je allemaal met schapenwol kan doen. Meer info hierover kan je bekomen op de milieudienst: 053 640 651 – [email protected]

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief