Nieuws

Paul Koryom en zijn vluchtelingenverhaal

Paul woonde twee jaar lang in Le Foyer te Bodegem. Dat is een laagdrempelig onthaalhuis voor dak- en thuisloze mannen. Ze bieden korte en langdurige opvang en integrale individuele begeleiding. Doel is de re-integratie in de samenleving te bevorderen. Later kreeg Paul zijn politiek asiel, waarna hij als groenwerker bij Pro Natura belandde. Hierdoor kon hij verhuizen naar een appartement en kreeg hij inkomen om meer in te zetten op zijn eigen integratie in de maatschappij. "Het is een totaal ander land. Ik leer graag meer van de taal. Het is ook goed, want als je in het land woont, moet je de taal kunnen spreken. De taal kennen opent veel deuren voor je. Je kan makkelijk communiceren met de mensen, en het is ook beter om te integreren in de maatschappij."

Paul heeft een totaal ander beroepsleven achter zich. Vroeger was hij soldaat in Zuid-Soedan, 15 jaar lang. "Ik was special security voor de president. Dan is Pro Natura wel iets helemaal anders." Bosmaaiers, hagen scheren... Het was volledig nieuw voor Paul. Maar dat is het leven, zo zegt hijzelf.

Paul had een goede job en een fijn leven in Zuid-Soedan. Zijn land verlaten was nooit in hem opgekomen. Maar door de oorlog kon hij niet in Zuid-Soedan blijven. Hij was lang niet veilig meer: "Het gevecht gebeurde tussen de stammen, en een van de twee is mijn stam. Ik ben van de Nuer-stam, en de president van Dinka. Omdat ik van een andere stam was, zagen ze mij als doelwit. Ze kunnen je arresteren, ze kunnen je vermoorden, ze kunnen je overal heen brengen. Dus voor mijn veiligheid moest ik het land verlaten." Een vlucht nemen naar een ander land kon niet, dus moest hij illegaal naar België of Europa vluchten om een veilige plek te vinden. Een gevoel van veiligheid is zoveel waard, weet Paul zelf te zeggen, en dat heeft hij hier gevonden.

Paul roept ook andere organisaties en de media op om meer informatie te verspreiden over de procedures en wat er gaande is in deze oorlogssituaties. Vluchtelingen moeten hun stem kunnen laten horen. Andere organisaties moeten zoals Pro Natura vluchtelingen een jobkans geven. Zo is de kans op een succesvolle integratie groter.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief