Nieuws

Ontbijt tussen de amfibieën in Grimbergen

Paddentrek in de Voordestraat

Je hoort ze al kwaken en brullen bij het betreden van de Voordestraat, onze kruipende en springende vrienden. Sinds jaar en dag zorgen vrijwilligers hier tijdens het trekseizoen voor een veilige overzet van padden, kikkers en salamanders, waaronder ook de zeldzame Kamsalamander.

De geschiedenis van de georganiseerde paddenoverzet in Grimbergen gaat al een tijd terug. Het begon allemaal met spontane acties vanuit buurtbewoners. Waarna de gemeente Grimbergen en Regionaal Landschap Groene Corridor (RLGC) al snel insprongen om een handje te helpen. In 2012 werden permanente tunnels en schermen geplaatst en onlangs werd in de buurt ook een poel hersteld om optimale omstandigheden te creëren voor de Kamsalamander. Bovendien plaatst de INL-ploeg van Pro Natura hier, maar ook in de Gaston Devoswijk, jaarlijks tijdelijke schermen en emmers tijdens het trekseizoen.

Vrijwilligers koesteren deze eigenzinnige trekkers

Dat we deze beestjes moeten koesteren weten vrijwilligers Agnes, Dirk, Daniel, Guido, Sara en Eric maar al te goed. Bij deze gelegenheid wouden we hen dan ook bedanken voor al hun inspanningen! Tijdens de ochtendoverzet van 31 maart organiseerden we een openlucht ontbijt voor de vrijwilligers en de partners. Het werd een zonnige ochtend en ondanks het naderende einde van de paddentrek troffen we toch nog een salamander en pad aan in de emmers.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief