Nieuws

Japanse duizendknoop: van invasie tot grondstof

De Japanse duizendknoop, al van gehoord? Japanse duizendknoop is een invasieve, exotische soort die tot drie meter hoog kan worden. Het kan zich snel verspreiden en dichte opstanden vormen die moeilijk te verwijderen zijn. De plant komt oorspronkelijk uit Oost-Azië, maar is ook geïntroduceerd in Noord-Amerika, Australië, Nieuw-Zeeland en Europa.

Ook in het Vlaamse landschap had de duizendknoop de laatste jaren een belangrijke plaats. Lokale overheden deden al veel inspanningen om deze soort te bestrijden. Tevergeefs. De aanwezigheid van deze plant is, door zijn hardnekkige karakter en moeilijke beheer, alleen maar toegenomen. Het project "Japanse duizendknoop als grondstof" heeft niet alleen tot doel de invasieve soort te verwijderen, maar ook de basiscomponenten ervan te valoriseren voor de fabricage van verschillende producten, zoals biochar.

De samenwerking tussen RELEAF en Pro Natura als sociale-tewerkstellingsonderneming, met financiering van de Oost-Vlaamse regering, heeft het mogelijk gemaakt de Japanse duizendknoop veilig te oogsten, een kwaliteitsgrondstof te produceren en verschillende eindproducten samen te stellen.

Voor dit project krijgen we steun van de Provincie Oost-Vlaanderen.

Pom rgb

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief