Nieuws

Japanse Duizendknoop succesvol bestrijden? Zó!

Het natuurpark van Dassenveld in Halle is een onbekend, maar zeer verrassend en mooi stukje natuur midden in een bedrijvenzone. Stad Halle gaf Pro Natura in 2005 carte blanche om het stukje ‘wildernis’ waar niemand veel natuurwaarde in zag, te beheren. Dokus, ecoloog en werfleider bij Pro Natura, geeft ons een inkijk in hoe zijn INL-ploeg tewerkgaat:

“In 2005 creëerden we een stuk hooiland, herstelden we een nat stuk hooiland en plantten we fruitbomen en knotwilgen. Vandaag, 15 jaar later is dit een prachtig en verrassend natuurpark. De biodiversiteit is enorm. We zien planten zoals Echt Duizendguldenkruid, Bijenorchis en een grote populatie Bosorchis. Dit jaar spotten we leuke vlinders zoals het Bruin Blauwtje, het Icarusblauwtje en het Kaasjeskruiddikkopje. Deze planten en vlinders zijn vooral afhankelijk van de schrale bodem. Daarnaast namen we tot onze grote voldoening waar dat de zeldzame Spotvogel en de Braamsluiper hier broedden. Zij hebben vooral een kleinschalig, gevarieerd landschap met veel wilde hoekjes nodig. We zijn echt fier dat we hier heel wat verbeterden door een langdurig en consequent ecologisch beheer.

Sinds enkele jaren is er jammer genoeg een spelbreker aanwezig. De Japanse Duizendknoop heeft net zoals op veel andere plaatsen in België ook hier vaste voet aan grond gekregen. Deze invasieve exoot is een potentiële bedreiging voor de inheemse biodiversiteit. Ook Stad Halle wil hier iets aan doen. Daarom heeft Pro Natura Dassenveld aangeduid als site waar verschillende methodes getest worden om invasieve duizendknoop te bestrijden.

Op plekken die niet bereikbaar zijn met machines steken we de Duizendknoop uit met spades, in andere zones frezen we de aarde om en nemen we telkens zo veel mogelijk wortels weg, verder is er een locatie waar we na elke onderhoudsbeurt de grond afdekken met een doek zodat de Duizendknoop geen licht krijgt. Ten slotte maaien we de Duizendknoop op een plek ook gewoon weg.

Deze laatste methode is de minst goeie. De Duizendknoop schiet hier heel snel terug en breidt zelfs een beetje uit. De andere methodes daarentegen zien er heel veelbelovend uit! Vooral in de zones waar we frezen is de Duizendknoop zeer sterk verminderd. Op een van de twee locaties stopten we in de loop van de zomer met frezen omdat er veel andere planten groeiden die de Duizendknoop verzwakten door er mee te concurreren om voedsel en licht. Hier schakelden we over naar Duizendknopen verwijderen met een spade om de nieuwkomers te sparen. We voeren alle verwijderde planten en wortels veilig af naar onze vestiging in Pamel waar we de biomassa omzetten in vezels voor innovatieve projecten waarbij we volop inzetten op circulaire economie.

Alhoewel de resultaten voorlopig positief zijn is het héél belangrijk om dit beheer de komende jaren op dezelfde manier vol te houden. Als we dat niet doen komt de Duizendknoop gewoon terug alsof er niets gebeurd is. We komen de volgende drie jaar maandelijks terug naar Dassenveld en blijven inzetten op het ecologische beheer en de stijgende biodiversiteit. Na drie jaar evalueren we het beheer opnieuw. Wordt vervolgd.”

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief