Nieuws

Groen op de koer

Scholencampus De Tandem in Eeklo wil meer groen op de koer! De grijze saaie betonvlakte moet vanaf dit schooljaar wijken voor een groene en levendige speelplaats voor alle leerlingen.

De Tandem is een scholencomplex voor kleuters, lagere schoolkinderen en de secundaire jeugd. Ook een crèche en leefschool behoren tot de campus. Elk onderdeel heeft zijn eigen speelruimte. De grote uitdaging bestond erin om deze ruimtes om te vormen naar groene en multifunctionele speelplaatsen die voor jong en oud, ook de ouders en grootouders, aantrekkelijk worden. Daarom legde De Tandem een uitgebreid voortraject af om samen met de provincie Oost-Vlaanderen tot een gedragen visie te komen. Daarna werden wij erbij gehaald en maakten een praatplan op om hun wensen te visualiseren en scherp te stellen.

Bekijk hier ons praatplan

Een meerjarenplan voor sport, spel, creativiteit en ontdekking op de speelplaats

Vooral de speelplaats van het secundair onderwijs is een uniek project omdat deze (zoals de meeste middelbare scholen) tot voor kort een saaie en grijze betonvlakte was. Jongeren hebben immers plaats nodig om te sporten en rond te hangen. Daarom worden de sportvelden voor basketbal en handbal behouden maar worden er ook heel wat tegels opgebroken. Zo komt er plaats vrij voor aangename groene plekjes met vaste planten omringd door zitmuren van de gerecupereerde tegels. Een bloemenweide en enkele gemengde hagen brengen kleur en geven de lokale biodiversiteit een boost. Meer bomen en gevelgroen zorgen tijdens warme dagen voor de nodige verkoeling en schaduw.

Intussen zitten we volop in de aanlegfase. Bekijk hier de vooruitgang.

Naast de grote werken op de secundaire speelplaats wordt ook de rest van de campus onder handen genomen. Een eerste stap werd reeds gezet door samen met de lagere school wilgenhutten te plantten. De lagere klasjes zullen binnenkort ook naar hartenlust kunnen spelen en ontdekken in de eigen achtertuin. Hun tuin wordt verder uitgebreid met een buitenklas, een moestuin en speelheuvels.

Ten slotte haalde De Tandem onlangs een Vlaamse subsidie ‘Natuur in je Buurt’ binnen om het aangrenzend sportveld om te vormen en open te stellen voor de buurt. Ook hier zal natuurbeleving en exploratie centraal staan.

Dit project wordt ondersteund door de Provincie Oost-Vlaanderen (MOS = Milieu Op School) omdat het een klimaatgezonde omgeving en de biodiversiteit stimuleert.

Logo Oost Vlaanderen Klimaatgezondespeelplaatsen horizontaal

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief