Nieuws

Nieuwste voedseltrend gaat 'back to nature'

Een nieuwe trend is gezet! Overgewaaid van onze noorderburen en sterk in opkomst in ons land: voedselbossen schieten letterlijk als paddenstoelen uit de grond. Maar nog even geduld want ze hebben enkele jaren nodig om tot wasdom te komen…

Wat is een voedselbos?

Een voedselbos is een natuurlijk perceel vol met eetbare planten. Uitermate geschikt voor luie landbouwers want na de aanplanting moet de natuur gewoon zijn ding doen. De inrichting is wel van cruciaal belang. Kiezen voor een gelaagde aanplanting met slim gekozen soorten is de boodschap. Geen sprake van onkruid wieden of toevoegen van meststoffen, minimaal onderhoud is voldoende om van de oogst te genieten. Wel moet men wat geduld aan de dag leggen want het duurt zeker enkele jaren tot de vruchten geplukt kunnen worden.

In de media: artikel uit Knack van 13/11/2019

Enkele voorbeelden

BosAardBlij in Beersel

Vrijwilligers van de vereniging BosAardBlij plantten in Alsemberg het eerste voedselbos in Vlaams-Brabant aan. Pro Natura hielp bij de inrichting van het bos. Het gemeentebestuur van Beersel stelde een terrein ter beschikking op de hoek van de Pastoor Bolsstraat en de Onze-Lieve-Vrouwstraat. Bessen, bramen, de honingbes, appelen, peren, mispels kweeperen en moerbei: het zijn maar een paar van de vruchten die in het nieuwe voedselbos zullen groeien.

BosAardBlij is nog op zoek naar meters en peters voor haar bomen en helpende handen. Iedereen die wil meehelpen kan een mailtje sturen naar [email protected].

Meer info op de facebookpagina van BosAardBlij

Forest farm in Asse

Forest Farm in Asbeek Putberg is het grootste voedselbos nabij Brussel. Het voedselbos is weelderig. Hoewel er een doordachte structuur achter zit om de productie te maximaliseren, voelt het toch aan alsof alles er door de natuur werd gezet. Het voedselbos maakt optimaal gebruik van alle lagen. Er groeien niet alleen fruitbomen, maar ook eetbare en medicinale kruiden, bodembedekkers, wortelgroenten.

Het initiatief, ontwerp en beheer zijn de verdiensten van de vzw Forest Farm die werd opgericht door Laurence Claerhout en haar man Alexandre Stroobants. Een ploeg van Pro Natura verleende hulp bij de aanplantingen.

Meer info op de website van Forest Farm

Hoe begin je eraan?

Een voedselbos wordt het best geïnitieerd door een lokale partij zoals de gemeente, een vereniging, vrijwilligers,… De lokale gemeenschap zal er immers ook de vruchten van plukken. Zoek je toch enige professionele hulp? Dan is Pro Natura een goede partner om bij te staan in:

  • advies en opmaak van het beplantingsplan;
  • voorbereidende werken zoals het vrijmaken van het perceel en de grond voorbereiden;
  • de aanplantingen.

Contacteer ons

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief