Nieuws

Dag van de duurzaamheid: Pro Natura en haar INL-werking

Het containerbegrip bij uitstek: duurzaamheid. Het verdient een woordje extra uitleg, want bij Pro Natura zijn we dag in, dag uit écht duurzaam bezig. En dan zetten we onze Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen in de kijker, zij vormen een mooie hap van de nieuwekansentewerkstelling binnen Pro Natura. We frissen je geheugen op: wat is INL alweer? En waarom zetten we het in de kijker op dag van de duurzaamheid?

INL, wasda?

Intergemeentelijke Natuur- en Landschapsploegen dus. Met en via de coördinatie van de provincie Vlaams-Brabant kunnen gemeenten een samenwerkingsovereenkomst met Pro Natura aangaan. Pro Natura zorgt voor de praktische ondersteuning en uitvoering van hun natuurbeleidsplannen. INL is dan een structurele ‘in-house’-versterking van de gemeentelijke groendienst voor het uitvoeren van het Gemeentelijk Natuurbeleidsplan (GNOP) via een dienstenpakket voor meerdere jaren.

Ecologisch duurzaam

INL heeft mooie projecten op haar teller staan die klimaat-, milieu- en biodiversiteitsvriendelijk zijn. Meer zelfs, voor INL is dit de essentie van hun werking. Wanneer we onze INL-coördinatrice Nathalie Saelens aan het woord laten, kan ze het ecologisch duurzame projecten blijven opnoemen: “Er zijn al heel wat onthardingsprojecten gepasseerd waarbij we verharde wegen verwijderen in functie van meer groene ruimte. Ook de komende winter zullen we me INL veel bomen aanplanten. In het Vredesbos (Halle) zullen we binnenkort een symbolische klimaatboom zetten, de eerste van vele.”

Laat ons ook de INL-focus op het biodiversiteitsverhaal niet vergeten. Wanneer plekken ingegroend worden – denk aan de Liedekerkse stationsomgeving – is dit steeds in functie van de lokale dierenpopulatie, van vogel tot kleinste insect. Meer zelfs: soms draaien projecten enkel en alleen om een bepaalde soort. Zo zette INL in Beersel een broedhoop in elkaar voor het vliegend hert, een duimdikke en o zo prachtige, zeldzame kever. Ook het biodiversiteitsverhaal rond de dierenbegraafplaats te Liedekerke gebeurt door INL.

Sociaal en economisch duurzaam

Twee aspecten die bij Pro Natura in elkaar verwikkeld zitten. INL-projecten worden toegewezen aan onze ploegen, en aangezien Pro Natura een sociale-economieorganisatie is, maken we aan het sociaal duurzame niet te veel woorden vuil. Dat spreekt voor INL en Pro Natura gewoon voor zich. Bovendien zijn INL-projecten geen kleine, korte opdrachten, die enkel het broodnodige aanpakken. Neen, ze kijken verder dan dat, het zijn projecten met een langetermijnvisie. “Kies je voor INL, dan kies je duurzaam!”

Vele INL-projecten zijn naast de ecologische meerwaarde, ook sociaal-economisch duurzaam ingesteld, voor groot en klein. In onder andere het Wolsempark te Dilbeek legden ze voor de kinderen speelnatuur aan. Net zoals bij woonzorgcentrum Zilverlinde in Sint-Pieters-Leeuw. Hiervoor maakte het Regionaal Landschap een ontwerp van de belevingstuin, waarbij onze aannemingsploeg deze realiseerde. INL vulde aan met prachtige speelnatuur en beheert nu ook de groene site.

Kortom, INL, ’t is een prachtig verhaal en we pakken er graag mee uit. Pro Natura doet vooral door met wat ze elke dag doet: werk maken van natuur. Op een mooie dag van de duurzaamheid, geniet ervan!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief