Nieuws

Arbeidszorg meets Zwitserland

Christoph en Steven, onze vrijwilligers van arbeidszorg werden door terreinbegeleider Jonathan op sleeptouw genomen doorheen Zwitserland. Op zoek naar avontuur, verwondering en bezinning kwamen ze ook hun eigen zelve tegen.

De Zwitserlandbelevenis was een echte primeur binnen de wereld van arbeidszorg en ook voor onze vrijwilligers Steven en Christoph. Nooit eerder hadden zij gelogeerd en gewerkt op een boerderij op 1300 meter hoogte.

Pro Natura wou deze mensen, die het financieel wat moeilijker hebben, de kans bieden om hun horizonten te verruimen. Op de boerderij keerden ze back to basic. Kaas draaien, varkens, koeien en geiten hoeden, brood bakken, hout klieven. Alle activiteiten werden ambachtelijk ingevuld.

"De manier waarop de Zwitsere boeren met hun dieren omgaan is echt bewonderenswaardig. Ik ga nooit vergeten hoe ik Bella de koe moest masseren zodat ze meer melk zou geven" mijmert Christoph. Steven daarentegen worstelde met het gebrek aan comfort: "Om 5 uur 's morgens opstaan, geen televisie en zelfs geen zetel. Daar kreeg ik op het einde toch heimwee van. Ook al maakte de natuur en het schitterende uitzicht heel veel goed."

Beiden vinden het voor herhaling vatbaar al mag het de volgende keer eens een warmer land zijn. Dat zo een expeditie alles behalve evident is merkte Jonathan al vlug op: "Naast de praktische voorbereiding heb je ook nood aan duidelijke afspraken over werken en vrije tijd, een evenwichtig programma en realistische verwachtingen."

Met deze ervaring op zak trakteerden ze in Eeklo op echte Zwitserse kost Rösti en een indrukwekkende fotoreportage. Zum wohl!

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief