Nieuws

1117 amfibieën veilig door Grimbergen

Jaarlijks plaatst Pro Natura paddenschermen en tunnels op oversteekplaatsen voor amfibieën in heel Vlaams-Brabant. In Grimbergen werd het, in tegenstelling tot de povere vangst in 2017, een succesvol overzetjaar! De vrijwilligers deelden met veel enthousiasme de resultaten van hun overzetacties.

2018 is hét jaar van de Vinpootsalamander, maar liefst 43 exemplaren staken de Voordestraat veilig over. De zeldzame kamsalamander was er ook bij, waarvan 8 exemplaren geteld werden. Bovendien kwamen de bruine kikker (711 exemplaren) en alpenwatersalamander (200 exemplaren) in groten getale voor. De aanwezigheid van de gewone pad daarentegen daalt jaarlijks, in 2018 werden er maar 138 exemplaren geteld.

De bedroevende resultaten van 2017, met een eindtotaal van 465 amfibieën, werden dit jaar dus meer dan goedgemaakt! De mascotte van de oversteek: de kamsalamander geeft de vrijwilligers en buurtbewoners weer hoop op een biodivers en amfibierijk Grimbergen!

“Nogmaals dank aan al diegenen die ons een handje hebben toegestoken bij de overzetactie van dit jaar, met name Wiske Teugels en Jasper en een pluim voor de vlotte installatie van de schermen en de emmers die mooi op tijd waren geplaatst en dit jaar zeer goed stand hebben gehouden!!”

Dirk en Agnes, trouwe overzetvrijwilligers

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief