Tone

FIETSEN VOOR HET KLIMAAT

"Na 15 jaar vrijwilligerswerk bij grote organisaties zoals Amnesty International en Greenpeace, wou ik mij toch meer lokaal engageren omdat je dan direct betrokken bent bij de acties en het verschil of de impact ervan beter kan zien. Zo zit ik al lang in de organisatie van Toernee Mondi’alle, een vzw die jaarlijks een multicultureel en bruisend spektakel in elkaar steekt om de Hallenaars hun blik op de wereld te verruimen."

Maar tussen een optocht organiseren en een mini tour de france rijden is er wel groot verschil.

"Via een goede vriendin ben ik in de actiegroep van Climate Express in Halle terechtgekomen en ben ik zowaar de ambassadeur geworden voor climate change:). De fietsdag was echt een unieke ervaring. We waren met 7 fietsers waarvan de oudste 66 jaar en de jongste 21 jaar was. Dat gaf een specifieke dynamiek en dat wil ook zeggen dat jong EN oud begaan is met de klimaatopwarming."

Maar heeft dit nu echt effect gehad op de onderhandelingen in Parijs of op de beleidskeuzes in eigen land?

"Ondanks het betogingsverbod na de terreuraanslagen is onze fietstocht wel doorgegaan. Ik voelde mij de vertegenwoordiger van alle mensen die niet naar Parijs konden gaan. En we hebben ook wel wat media-aandacht gehad."

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief