Franky

Een interview met Franky doe je nooit alleen. "Neem hem 14 dagen mee naar huis en je zal nog niet alles weten wat hij heeft uitgespookt" en "Je moet er niet alles van geloven" schertsen Koen en Patrick terwijl Franky het ene straffe verhaal na het andere uit zijn geheugen tovert.

Het is duidelijk: voor een ongeloofelijke anekdote of een practical joke moet je bij ons wandelend Pro Natura archief Franky zijn.

"Meer dan 10 jaar geleden ben ik hier in Eeklo begonnen als vrijwilliger. Ik kreeg een ziekteuitkering, maar zag het niet zitten om een hele dag thuis te blijven piekeren. Omdat ik graag buiten werk, klopte ik aan bij Pro Natura. 2 dagen per week hielp ik mee waar ik kon. Mijn werk werd aangepast zodat ik toch met elke ploeg meekon op het terrein. Kerkhoven onderhouden, onkruid verwijderen of hooien, het bleef mij allemaal gelijk zolang ik maar met mijn hark en kruiwagen aan de slag kon. Binnenkort kom ik 4 dagen per week en werk ik dus ook voltijds. Voor mij is dit een echte uitlaatklep, bezigheidstherapie of hoe je het ook mag noemen. Ik word er in elk geval rustig van en ik zou het niet meer kunnen missen."

"Onlangs kreeg ik voor het eerst een arbeidsongeval. Bij het maken van de betonnetten voor de winterschuilplaats van onze schapen in het Kluizendok keek ik iets te lang in het laslicht. Een lasoog en 1 week out was het gevolg. Weer iets dat ik bijgeleerd heb."

Dat Franky graag al doende leert blijkt uit zijn levenswandel. Want vanuit een hoogtewerker 34 meter naar beneden springen of uw meubels in 2 zagen met de kettingzaag omdat de vrederechter vroeg om de inboedel te verdelen, dat doe je geen twee keer.

"Alhoewel ik ben nog een tweede keer bij de rechter beland, om uit te leggen waarom ik dood levend hout heb achtergelaten. Ik vind het nog steeds een bizarre uitspraak dood levend hout. Pro Natura had de opdracht gekregen om kevers te vernietigen. Mijn ploeg en ik gingen dus daar het hout en de kevers verbrandden. Maar blijkbaar was het hout niet volledig opgebrand en mag je het zo niet achterlaten."

Samengevat: ook al bakt Franky graag poetsen met speelgoedtractoren of zandzakjes, hij wordt hier heel graag gezien.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief