Therapeutische tuinen

Contactpersoon

Een therapeutische tuin biedt ouderen een veilige ruimte om te genieten, tot rust te komen, te bewegen en geliefden te ontmoeten.


Oase van rust

Beweging, (therapeutische) activiteiten, sociale interactie, herkenbaarheid, ontspanning, zelfstandigheid binnen een veilig kader verhoogt het welzijn van ouderen!

Goed geplaatste plantenkeuzes, wandelstructuren en duurzame materialen bepalen het ontwerp van de landschapsarchitect. En die keuzes maakt de landschapsarchitect niet alleen. Participatie en inspraak van de betrokken partijen (de zorgorganisatie, therapeut, familie, omwonenden, vrijwilligers,…) is daarom van groot belang om tot een groene ruimte te komen die maximaal benut kan worden.

IMG 20190530 193139

Ik zou alle WZC’s aanraden om een belevingsgerichte tuin te introduceren. Door kleine reacties merkte ik dat de bewoners genoten van de tuin. Het is een verrijking in het activiteitenaanbod en voor jezelf als ergotherapeut. Ouderen die je anders niet kan bereiken, zullen je nu misschien wel verrassen!

Céline Beddeleem, Ergotherapeut | uit onderzoek ‘Uitwerken van een belevingsgerichte tuin voor ouderen (met dementie)’

5 belangrijke elementen voor een therapeutische tuin:

1. rust

Voldoende rustbanken, een kabbelend fonteintje, zon- en schaduwplekken zorgen voor een rustgevende sfeer in de tuin.

2. sociaal contact

Een gezamenlijke zitplek en ruimte/mogelijkheden voor activiteiten in groep verhogen het sociaal contact en haalt ouderen uit hun isolement.

3. veiligheid

Een veilige, overzichtelijk tuin met doornloze struiken, begaanbare paden en herkenbare elementen verhoogt de veiligheid en maakt de tuin bovendien toegankelijk voor dementerende ouderen.

4. beweging

Voldoende bewegen verlengd de levensduur en draagt bij aan een betere mentale en fysieke gezondheid van ouderen. Een tuin die beweging stimuleert via een petanquebaan, moestuin, kippenren, wandelpaden,… zet aan tot actie.

5. oriëntatie in plaats en tijd – autonomie en zingeving

Terug denken aan de ‘goeie ouden tijd’ geeft ouderen energie. Reminiscentie mogelijk maken door elementen van vroeger toe te voegen aan de tuin zoals een wasdraad, kippenren,… geven een extra dementie aan de tuin.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief