Groene begraafplaatsen

Contactpersoon

Van een grauw en grijs kerkhof naar een groen begraafpark dat rust en nieuw leven ademt! Pro Natura heeft een betaalbaar omvormingsconcept ontwikkeld dat bestaande kerkhoven transformeert in groene, ecologische en duurzame begraafplaatsen. Dankzij de aanzienlijk lagere beheerskosten na de omvorming verdient de gemeente deze investering na enkele jaren terug.

Investeren in groene begraafplaatsen loont!

Sinds 1 januari 2015 kan u als openbaar bestuur geen pesticiden meer gebruiken op openbare domeinen, dus ook niet op begraafplaatsen. Sindsdien is het beheer voor een klassiek kerkhof met veel grind en blote grond een arbeidsintensieve en dure zaak.

Grind vervangen door grindgazon brengen de kosten van het beheer al sterk naar beneden. Het verder verfraaien met bloemenweides, bodembedekkers, hagen en/of vaste planten vormen de begraafplaats om tot een aangename ontmoetingsplek en verhogen de biodiversiteit. Want groene begraafplaatsen nodigen uit om er te verblijven.

201809 Van Basiliek tot Basiliek Eddie DSC3810

Met de ‘ingroening’ van de begraafplaatsen vangen we twee vliegen in één klap. Enerzijds verfraaien we onze kerkhoven en anderzijds wordt het onderhoud zonder schadelijke herbiciden of pesticiden te gebruiken een stuk gemakkelijker.

Eddie Boelens, voormalig Schepen Grimbergen | uit Het Nieuwsblad 4/10/’17

Hoe gaan we te werk?

Pro Natura werkt met een reeds beproefde ‘quick scan’. Voor een vast bedrag krijgt u een analyse, plan en budget. Dit geeft u meteen het hele plaatje van de investeringskost en het aantal jaren waarop u deze terug verdient (dit is meestal 3 tot 5 jaar). Bovendien wordt het volledige proces van analyse tot uitvoering en beheer via een intense samenwerking tussen Pro Natura en INNEC aangestuurd door één team met één centrale contactpersoon.

Ons omvormingsconcept bestaat uit een dienstenpakket volgens het design and build-principe:

  • Analyse van bestaande situatie
  • Omvormingsschets en plan
  • Technische beschrijving
  • Budgettering van de omvormingswerken
  • Realisatie omvorming van het kerkhof
  • Beheerfiche voor de technische dienst of de milieudienst

Inspirerende groene begraafplaatsen

DSC 0553

Begraafplaats Erondegem

Erpe-Mere

In Erpe-Mere kregen we de kans om twee begraafplaatsen onder handen te nemen. Beiden met een schitterend resultaat. Kleine ingrepen maken een wereld van verschil: grindgazon i.p.v. grijze steentjes, vrolijke bijenplanten, enkele schaduwrijke bomen en een minimaal onderhoud volstaat om in een mum van tijd een oase van rust te creëren.

Bekijk enkele foto's

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief