Groenafval = grondstof

Contactpersoon

Onze landschapsactiviteiten genereren heel wat groenafval. Afval die we nuttig willen inzetten voor de bio-industrie. Daarom experimenteren we al geruime tijd met de valoriatie van biomassa-reststromen. We werken reeds samen met diverse partners maar zoeken steeds partners die afnemer willen worden van onze voorbehandelde reststromen. Lees verder of contacteer ons meteen voor een samenwerking!

Afval wordt design

Wat doen wij?

Pro Natura wil mee haar schouders zetten onder de ontwikkeling van een biogebaseerde circulaire economie, gebaseerd op biomassa-afvalstromen uit landschapsbeheer. Zo genereren onze reststromen op termijn (hopelijk) een opbrengst, in plaats van een kost, en bieden we een alternatief voor de op petroleum gebaseerde industriële processen. Zo kan bijvoorbeeld de vezelfractie als grondstof worden gebruikt bij de productie van designmeubelen en objecten, gietvloeren, afwerkingslagen, … Toepassingen van de sapfractie zijn o.a. herbiciden en andere (fyto)farmaceutische producten. We zijn hiervoor betrokken in verschillende projecten met vele (internationale) partners.

Onze rol hierin is:

  1. Nieuwe technieken van landschapsbeheer, oftewel oogst’ introduceren zodat de stromen nog als grondstof bruikbaar blijven. We hebben ons in 2017-2018 gefocust op gras en Japanse Duizendknoop
  2. Een nieuwe logistieke organisatie op poten zetten om deze reststromen te verzamelen, drogen, verkleinen en te stockeren om ze te verwerken tot grondstof zodat ze verhandeld kunnen worden in industriële productieprocessen.

Met de steun van

Combinatielogo esf 0
Vlaams brabant jpg zwart jpg
Logos innovatie

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief